mandag 28. juni 2010

HERR PRESIDENT


(Andre Bjerke/Boris Vian)
Herr president jeg skrev et brev jeg nu vil sende, og får De tid kan hende De leser dette brev. For jeg har mottatt selv et brev fra militæret som sier jeg skal være ved fronten onsdag kveld. Men jeg ble ikke sendt til jorden for å drepe, så meg skal ingen slepe, i krig herr president. Beklager hvis det gjør Dem vondt å lese dette, nu har de altså sett de, jeg vil bli desertør.

I krigen har jeg selv sett far og brødre falle, og selv forlot jeg alle, de små som gråt farvel.  Min mor fant hvilested hvor ingen sprenggranater og syngende soldater forstyrrer hennes fred. De årene jeg satt som fange tok de fra meg, den kvinnen livet gav meg, mitt hjerte har de tatt. I morgen tidlig går jeg ut av huset førenn det gryr og stenger døren mot livets døde år.

Som tigger vil jeg gå på veiene i riket og der vil jeg predike for store og for små. Si nei til dette hat som krigens lov vil fordre, nekt blankt å lystre ordre, bli aldri mer soldat. Herr president om blod har De nu talt for meget, De bør gi deres eget for slik aposteltro. Men tar de meg så meld til hæren at jeg bare kan skytes uten fare, jeg skyter ikke selv.


Statsminister Jens Stoltenberg sier det er med dyp sorg han har mottatt meldingen om at fire norske soldater mistet livet i tjeneste i Afghanistan søndag.Stoltenberg som er med på å sende disse ut har lov til å være lei seg og sørge. Men at norske politikere fremstår som overrasket over at mennesker blir drept i krig overrasker meg.

Ni norske soldater har nå mistet livet i Afganistan, i tillegg er flere såret. "Dette minner oss om risikoen", sier forsvarsminister Grete Faremo. En risiko politikere vedtar, og andre utsettes for..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar